Drobeta-Turnu Severin

O călătorie prin timp și cultură la malul unuia dintre cele mai importante fluvii ale Europei

„Orașul de pe Dunăre” este o adevărată încântare vizuală, al cărei farmec este conturat de atracțiile naturale, culturale și istorice. Pe lângă vestigiile istorice impresionante, una dintre principalele bijuterii ale acestei zone este constituită de amplasamentul geografic. 

O experiență de neratat, în cazul în care plănuiești să ajungi în zonă, o reprezintă croazierele pe Dunăre – al doilea cel mai mare fluviu european. O vizită în orașul-port îți va reîncărca bateriile și te va îmbogăți pe plan cultural.

Istorie &

Geografie

Localitatea a fost menționată încă din Antichitate în scrierile lui Ptolemeu. În anul 121 avea statutul de municipiu, iar din 193 devenea colonie. Ulterior, acesta era centru comercial și meșteșugăresc. În 1230 se înființa Banatul de Severin care în 1524 era desființat de către otomani. 

 

În 1830, localitatea este readusă la viață de către austrieci. Având în vedere poziția geografică favorabilă, localitatea devenise punct comercial, vamal și naval important. În perioada interbelică era unul dintre cele mai importante centre urbane românești. Orașul se dezvoltă în perioada comunistă prin construirea hidrocentralelor Porțile de Fier I și II. 

 

Denumirea actuală, de Drobeta-Turnu Severin a fost aleasă în anul 1972. Până atunci, titulatura era cea de „Turnu Severin”.

 

Drobeta-Turnu Severin se află în partea de sud-vest a României și este reședința județului Mehedinți. Localitatea este situată pe malul stâng al Dunării, în depresiunea Topolniței.  Orașul este împrejmuit de dealurile Vărănic, Colibași, Balota și Stârmina. 

 

Vecinii regiunii sunt: la nord- Gorj, la sud-est – Dolj, la sud – Bulgaria, la sud-vest – Serbia, iar la vest – Caraș-Severin.

Știai că...?

  • Ctitorul cetății Severinului a fost regele Ladislau I?

 

  • Numele localității provine de la Cetatea Severinului?

 

  • S-au descoperit, într-un cartier al Severinului, urme din perioada Paleoliticului?

 

  • Pe parcursul anilor, s-au descoperit la Schela Cladovei peste 65 de morminte din perioada 7300 – 6300 î. Hr.?

 

  • Cetatea Severinului a fost ridicată de regele maghiar Ladislau I, în scopul organizării unui centru militar împotriva Țaratului Bulgar de Vidin?
Hai să călătorim puțin

OBIECTIVE TURISTICE DIN DROBETA-TURNU SEVERIN

Palatul Culturii „Theodor Costescu”

Palatul Culturii „Theodor Costescu” – este emblema orașului și este inclus pe lista patrimoniului UNESCO. Acesta poartă numele unui distins om de cultură, Theodor Costescu, care a fost un promotor al valorilor culturale locale. A fost inaugurat în anul 1913, fiind proiectat de celebrul arhitect Grigore Cherchez. Frumoasa clădire este spațiul în care arta și teatrul se contopesc și iau forma unor evenimente de tipul: expoziții, ateliere, vernisaje, concerte, piese de teatru.

Este un centru vital pentru comunitatea locală, contribuind la promovarea artei și culturii în regiunea Drobeta Turnu Severin.

Drobeta TS_Palatul Culturii „Theodor Costescu”

Cetatea Medievală a Severinului

Cetatea Medievală a Severinului – dăinuie din secolul al XIV-lea și, cu atenția cuvenită prin renovările de rigoare, arată impresionant. Construită de Cavalerii Ioaniți între 1247-1250, a fost un punct cheie pentru apărarea Porților de Fier împotriva invaziilor. Distrusă de turci în 1524, astăzi este un sit istoric deschis vizitatorilor, oferind ruinele unei biserici și un turn restaurat. Accesul se face pe aleea dintre Palatul Culturii Teodor Costescu și Parcul Dragalina sau cu mașina, pe Str. Smârdan. Dacă ești pasionat de istorie, trebuie să bifezi acest loc.

Program de vizitare: Marți – Duminică: 09.00 – 19.00

 

Drobeta-TS_Cetatea-Medievală-a-Severinului

Castelul de Apă

Castelul de Apă – este un alt monument simbolic al orașului ce a început prin hotărârea alimentării orașului Turnu-Severin cu apă din Dunăre folosiund acest castel în 1907. Construcția Castelului de Apă din beton armat, cu două rezervoare, a început în 1911 și a fost finalizată în 1913.

După ce și-a pierdut utilitatea inițială, Castelul de Apă a fost refuncționalizat ca Castel al Artelor, găzduind evenimente culturale și expoziții. Este un proiect cultural de lungă durată, care valorifică patrimoniul cultural al orașului.

Dacă ești mai sportiv din fire, poți urca în vârful turnului (27 m) pentru a te bucura de o priveliște completă asupra orașului.

Drobeta TS_Castelul de Apă

Castrul Roman și Piciorul Podului lui Traian

Castrul Roman și Piciorul Podului lui Traian – aceste construcții datează de la începutul anilor 100, de pe vremea războaielor dintre daci și romani. Castrul Roman era centrul militar și politic și a fost prima cetate din piatră din Dacia, construită de împăratul Traian. Ruinele ei includ fundațiile refăcute de Constantin cel Mare, ruinele termelor romane pe malul Dunării, o bazilică paleocreștină în Piața Ghica și un cimitir roman în Parcul Rozelor. Obiectele descoperite, cum ar fi un portret din bronz al Faustinei senior și o statuie a lui Jupiter Dolichenus, sunt expuse în muzee locale.

Podul avea scopul de a facilita trecerea trupelor romane, cu o lungime de 1135 de metri și lega castrul Pontes de castrul Drobeta. Ruinele sale, inclusiv primele și ultimele stâlpi, pot fi văzute și în prezent. Este un monument istoric și parte a patrimoniului cultural național.

Drobeta TS_Castrul Roman și Piciorul Podului lui Traian

Croazieră pe Dunăre

Croazieră pe Dunăre – este o activitate de neratat și sunt o modalitate minunată de a explora frumusețea fluviului și de a admira peisajele spectaculoase din regiune. Aceste croaziere oferă o experiență relaxantă și plăcută, permițându-vă să descoperiți atracțiile turistice locale de pe malurile Dunării: Cazanele Mari și Mici, Chipul lui Decebal, Peșterile Veterani și Ponicova. Pentru cei care vizitează Drobeta-Turnu Severin, o croazieră pe Dunăre poate fi o experiență memorabilă și relaxantă.

 

Drobeta TS_Croazieră pe Dunăre
Legături interne și externe

Transport - legaturi interne si externe

Cel mai apropiat aeroport este cel de la Craiova, aflat la 112 km distanță.

 

Gara Drobeta-Turnu Severin se află pe linia București-Timișoara. Pentru a verifica orarul trenurilor, accesează acest site.

 

În cazul în care preferi o variantă mai rapidă, poți opta pentru a te deplasa cu autobuzul/microbuzul. Aici găsești toate informațiile necesare pe acest plan: autogările și stațiile, plecările-sosirile, destinațiile.

 

Dacă vrei să te deplasezi de la București la Drobeta-Turnu Severin cu mașina, va trebui să circuli pe DN6 (E70). Ruta este următoarea: București – Pitești – Craiova – Drobeta-Turnu Severin. Distanța este de 340 km, ceea ce înseamnă aproximativ 4 și jumătate de condus.

Festivaluri de muzică în Drobeta-Turnu Severin

Dacă ești un pasionat al festivalurilor de muzică, în Drobeta-Turnu Severin vei găsi unul pe gustul tău, indiferent de stilul de muzică pe care îl preferi. Îți lăsăm în continuare câteva dintre ele, însă trebuie să știi că în fiecare sfârșit de săptămână au loc evenimente pentru toate gusturile.

  • Festivalul Daco-Roman – reunește trupe de daci, romani și gladiatori, războinici care defilează, realizează demonstrații militare. Vizitatorii pot admira desfășurarea unor dansuri antice, pot participa la diverse ateliere și tabere. Evenimentul se desfășoară în perioada 19-21 aprilie.

 

Ce mai aștepți?

Vino și bucură-te de muzică, voie bună, oameni faini și locuri magice.

Te ajutăm să-ți organizezi sejurul!

Dacă te gândești să călătorești în România și nu vrei să ratezi cele mai importante locuri, contează pe ajutorul nostru. Noi ne ocupăm de organizare, tu trebuie doar să te relaxezi și să te bucuri de această experiență minunată.