Brăila

Portul Dunărean cu Istorie și Charm

Orașul-port este caracterizat de multiculturalitate, istorie bogată și are o arhitectură aparte. Centrul său istoric este portalul către o altă lume, încărcată de clădiri maiestuoase și povești pe măsură. În proximitate se află Parcul Național Munții Măcinului – o atracție turistică naturală de neratat.

Istorie &

Geografie

Brăila a fost atestată documentar în mod oficial pentru întâia oară în anul 1368. Trecutul istoric al localității denotă episoade de grea încercare. De pildă, câteva sute de ani localitatea s-a aflat sub ocupație otomană, în perioada 1554-1829. 

Anul 1829 a însemnat trecerea localității în teritoriul Țării Românești. Însă, chiar și așa, aceasta era condusă de autoritățile rusești. În secolul al XV-lea, localitatea purta denumirea de „Breil”. Perioada de ascensiune deplină a orașului are loc în prima parte a secolului XX, prin prisma statutului de port de mărfuri pe care-l deținea.

Municipiul Brăila este reședința județului omonim și se află în partea de sud-est a României. Localitatea este poziționată în Câmpia Română, drept pentru care, câmpia este unitatea de relief întâlnită cu predilecție. 

Brăila este amplasată pe malul stâng al Dunării, de unde și statutul său de port fluvio-maritim. Vecinii săi sunt la nord – Galați, la est – Tulcea, la sud – Ialomița, iar la vest – Buzău. 

Știai că...?

  • Orașul era denumit „Ibrail”, înainte de finalizarea războiului ruso-turc?

 

  • În 1891, doar 64,5 % din populația Brăilei era constituită de români? Restul procentajului era reprezentat de greci, bulgari, maghiari, evrei, turci, austrieci, germani, ruși.

 

  • În secolul XX, Brăila era cea care dădea prețul grâului, pe plan mondial? Orașul era recunoscut pentru „Bursa Grâului” care-și desfășura acolo activitatea.

 

  • Sub orașul vechi există hrube (tuneluri) din perioada când Brăila avea statutul de raia turcească?

 

  • Autoritățile locale sunt preocupate să identifice tunelurile și să le reabiliteze în scop turistic. 

 

  • Se spune că frumusețea brăilencelor survine din metisajul etnic caracteristic zonei?
Hai să călătorim puțin

OBIECTIVE TURISTICE DIN BRĂILA

Teatrul Dramatic Maria Filotti

Teatrul Dramatic Maria Filotti  este un centru cultural de referință în oraș, cunoscut pentru producțiile sale artistice de calitate și pentru programul variat de spectacole. Cu o arhitectură impresionantă și o atmosferă intimă, teatrul oferă publicului o experiență teatrală captivantă și memorabilă. Clădirea datează din perioada anilor 1862. Denumirea sa provine de la numele unei actrițe născute în județul Brăila.

De la piese clasice și contemporane la spectacole de teatru-dans și concerte, Teatrul “Maria Filotti” este un loc de întâlnire culturală pentru locuitorii din Brăila și pentru toți iubitorii de artă și spectacol.

Braila_Teatrul Dramatic Maria Filotti

Biserica greacă „Buna Vestire”

Biserica greacă „Buna Vestire” – ridicată în anii 1862-1872 cu sprijinul financiar al comunității grecești locale, impresionează prin dimensiunile sale impunătoare, având 43,40 metri lungime și 21,50 metri lățime. Proiectată de arhitectul Avraam Ioanidis din Brusa, biserica se remarcă prin frumusețea fațadei și prin detaliile arhitecturale rafinate iar particularitățile sale arhitecturale sunt reprezentate de elementele specific elene, antice, gotice și renascentiste, contopite cu stilul neoclasic. În interior, vitraliile valoroase și picturile murale realizate în 1890 de Gheorghe Tattarescu și în 1900 de Constantinos Livadas Liochis adaugă o notă de splendoare și spiritualitate acestui lăcaș de cult.

 

Braila_Biserica greacă „Buna Vestire”

Parcul monument

Parcul monument – este un loc emblematic ce adăpostește monumente istorice și artistice importante pentru oraș și pentru țară. Datează din 1833 și este unul dintre cele mai mari parcuri din orașele românești. Aici se află numeroase instituții importante pentru localnici precum: bazinul de înot, terenuri de tenis, stadionul de atletism, Orășelul copiilor, stadionul de fotbal municipal, secția de Științe ale Naturii a Muzeului Brăila. 

Este o destinație preferată pentru plimbări relaxante și momente de reflecție. Cu aleile sale întortocheate și peisajul său pitoresc, parcul oferă o atmosferă plăcută și relaxantă, fiind locul ideal pentru întâlniri cu prietenii sau pentru petrecerea timpului liber în aer liber.

Braila_Parcul monument

Grădina Mare

Grădina Mare –este unul dintre cele mai mari și frumoase spații verzi din oraș, oferind o oază de relaxare și recreere în mijlocul agitației urbane. Se întinde pe șase hectare și adăpostește câteva atracții turistice: Casa Memorială Panait Istrati, Chioșcul Muzicii și Castelul de Apă.

Grădina se distinge prin aleile sale îngrijite, peluzele verzi și numeroasele bănci și zone de odihnă. Cu o varietate de plante și arbori, grădina oferă un cadru natural plăcut pentru plimbări sau activități în aer liber, fiind locul ideal pentru a petrece timpul în natură alături de familie și prieteni. De asemenea, în grădină se organizează diverse evenimente culturale și recreative, atrăgând numeroși vizitatori din oraș și din împrejurimi.

 

Braila_Grădina Mare

Piața Traian

Piața Traian – este o zonă istorică, bogată din punct de vedere arhitectural, aici fiind regăsite clădiri impunătoare și monumente istorice în stilurile baroc, rococo, neoclasic. Printre impozantele elemente se numără: Biserica „Sf. Mihail”, monumentul Împăratului Traian, Ceasul Public.

Aici, se desfășoară viața de zi cu zi a orașului, iar terasele și cafenelele îmbietoare invită la pauze plăcute și socializare. Piața Traian este locul ideal pentru a simți pulsul orașului și pentru a descoperi farmecul și diversitatea culturii și vieții urbane din Brăila.

Braila_Piața Traian
Legături interne și externe

Transportul înspre/dinspre Brăila

Cele mai apropiate aeroporturi de Brăila sunt cele din Constanța și București.

 

Din Gara Brăila pleacă zilnic trenuri care fac legătura cu București, Buzău, Constanța, Galați.  Pentru a verifica orarul trenurilor, accesează acest site.

 

În cazul în care preferi să te deplasezi cu autobuzul/microbuzul, aici găsești toate informațiile necesare pe acest plan: autogările și stațiile, plecările-sosirile, destinațiile.

 

Ruta recomandată, dacă vrei să mergi de la București la Brăila cu mașina este: București – Urziceni – Buzău – Făurei – Brăila, pe E85, respectiv DN 2B. Distanța pe care o vei avea de parcurs este de 229 km.

Festivaluri și activităti în Brăila

Dacă ești un pasionat al festivalurilor de muzică, în Brăila vei găsi unul pe gustul tău, indiferent de stilul de muzică pe care îl preferi. Îți lăsăm în continuare câteva dintre ele, însă trebuie să știi că în fiecare sfârșit de săptămână au loc evenimente pentru toate gusturile.

  • Festivalul Peștelui – se desfășoară de regulă în luna septembrie și este contextul în care au loc activități precum: concerte, expoziții culinare, concursuri de gătit și expoziții de vin. Ideea evenimentului este de a evidenția autenticitatea, valorile și tradițiile zonale. Tot cu această ocazie se organizează plimbări cu vaporul pe Dunăre și tururi ghidate în centrul istoric prin care poți afla poveștile Brăilei.

 

Ce mai aștepți?

Vino și bucură-te de muzică, voie bună, oameni faini și locuri magice.

Te ajutăm să-ți organizezi sejurul!

Dacă te gândești să călătorești în România și nu vrei să ratezi cele mai importante locuri, contează pe ajutorul nostru. Noi ne ocupăm de organizare, tu trebuie doar să te relaxezi și să te bucuri de această experiență minunată.