Galați este municipiului județului omonim și este un oraș cu un potențial turistic ridicat. Principalul său atuu este reprezentat de faptul că este un oraș-port, situat pe malul stâng al Dunării. Plimbările pe faleză, multitudinea de parcuri și locuri de relaxare, precum și muzeele și alte obiective turistice fac din această localitate una demnă de „bifat”.
Localitatea a fost atestată documentar pentru întâia oară sub statutul de „târg” în anul 1445. Ulterior cuceririi otomane a cetăților Chilia și Cetatea Albă în 1484, Galațiul era singurul port important pentru comerțul intern și cel polono-turc din Moldova. Războaiele ruso-turce (secolul XVIII, respectiv prima parte a secolului XIX) au reprezentat o perioadă de grea încercare pentru localitate.
Treptat, orașul a devenit centrul în care Rusia, Anglia și Franța își organizează consulate și vice-consulate. Comerțul și navigația erau în floare, fiind locul din care făceau curse diverse vapoare austriece. Între 1900-1914 se dezvoltase comerțul de cereale și cherestea.
Cel de-al Doilea Război Mondial a reprezentat distrugerea aproape completă a centrului istoric ce era bombardat de ruși, și mai apoi, de germani. Din 1952 devine reședința județului Galați și din 1965 reajunge în procesul de ascensiune, fapt datorat începerii activității combinatului siderurgic.
Orașul este situat în partea de est a țării, în sudul regiunii Moldova. Mai precis, localitatea este așezată la intersecția a trei provincii istorice românești: Muntenia, Moldova și Dobrogea. Municipiul este străbătut de Dunăre și este situat în Valea Siretului. Vecinii săi sunt: la nord – Vaslui, la est – Ucraina, la sud – Brăila, la vest – Vrancea.
Complexul Muzeal de Științe ale Naturii „Răsvan Angheluță” – acesta include mai multe componente menite să promoveze în rândul publicului noțiuni de educație ecologică: Grădina Botanică, Acvariu, Observator Astronomic și Planetariu, Grădina Zoologică, Secția Muzeu și Sala Auditorium.
Secția muzeală integrează, în colecția sa, peste 70.000 de piese din diverse domenii precum: mineralogie, paleontologie, malacologie, ornitologie. Muzeul se află pe malul stâng al Dunării, pe strada Regimentul 11 Siret 6A.
Program de vizitare: Miercuri-Duminică – 09:00 – 17:00
Tarife bilete:
Adulți – 7 lei
Copii peste 5 ani/elevi/studenți – 2 lei
Copii sub 5 ani/persoane cu dizabilități – gratuit
Turnul de Televiziune –“Turnul Telecomunicațiilor Galați”, este o structură impresionantă de 108 m înălțime și este vizibil din mai multe puncte ale orașului, fiind unic în România. Acesta este utilizat pentru transmisia FM din Galați.
Pe lângă funcția sa de bază de transmitere a semnalelor, turnul poate fi și o atracție turistică pentru vizitatori, oferind o perspectivă panoramică asupra orașului și a zonei din jur. Acesta integrează un lift, pentru ca vizitatorii să se poată bucura de priveliștea asupra Dunării și a munților Dobrogei.
Faleza Dunării – este o promenadă frumoasă situată de-a lungul malului Dunării. Acesta oferă o panoramă minunată a fluviului Dunărea și a împrejurimilor sale, fiind un loc popular pentru plimbări relaxante și activități recreative.
Biserica Sfânta Precista – Aceasta este cea mai veche clădire din Galați și datează din secolul al XVII-lea. Lăcașul de cult este un simbol al orașului, fiind inclus pe lista monumentelor istorice din localitate. Arhitectura sa impresionantă și decorul bogat fac din Biserica Sfânta Precista un loc de interes arhitectural și cultural.
Biserica este dedicată Sfintei Cuvioase Parascheva, cunoscută și sub numele de Sfânta Precista. Ea este considerată ocrotitoarea orașului Galați și este sărbătorită în mod special de comunitatea creștină locală.
Cu o frumoasă fațadă și o biserică impunătoare, Biserica Sfânta Precista este un loc de închinare și de reculegere, dar și un punct de atracție turistică pentru vizitatorii interesați de istoria și cultura locului. Biserica se află pe strada Domnească 80.
Nava „Tudor Vladimirescu” – Este cea mai veche navă cu zbaturi din Europa. Este numită după Tudor Vladimirescu, unul dintre liderii Revoluției de la 1821 din Țara Românească. Aceasta datează din 1854 și este funcțională și astăzi fiind un simbol al transportului fluvial din Galați.
Se deplasează cu motorul original, de aceea costurile de închiriere sunt destul de mari. Însă, simpla sa apariție este impresionantă, vei vedea.
Cele mai apropiate aeroporturi de Galați sunt cele de la Constanța (126 km) și Bacău (149 km).
Magistrala 700 asigură transportul feroviar Constanța-București, iar rețeaua CFR are curse și spre Cluj-Napoca, Timișoara, Arad, Iași și alte orașe și localități din țară.
În cazul în care preferi o variantă mai rapidă, poți opta pentru a te deplasa cu autobuzul/microbuzul. Aici găsești toate informațiile necesare pe acest plan: autogările și stațiile, plecările-sosirile, destinațiile.
De la București la Galați se poate ajunge cu mașina, cel mai ușor, pe ruta: București (Berceni) – A2 – Dragalina – Slobozia – Brăila – Galați.
Dacă ești un pasionat al festivalurilor de muzică, în Galați vei găsi unul pe gustul tău, indiferent de stilul de muzică pe care îl preferi. Îți lăsăm în continuare câteva dintre ele, însă trebuie să știi că în fiecare sfârșit de săptămână au loc evenimente pentru toate gusturile.
Festivalul Internațional de Fanfare „Iosif Ivanovici” – are loc în perioada 5-7 august și este cadrul în care se duelează mai multe fanfare. Este vorba atât despre formații naționale, cât și internaționale. În cele trei zile, muzica se aude în trei locuri: la Casa de Cultură a Sindicatelor, Grădina Publică și Faleza Dunării.
Ce mai aștepți?
Vino și bucură-te de muzică, voie bună, oameni faini și locuri magice.