Satu Mare

Orașul unde tradițiile și arta populară sunt păstrate cu sfințenie

Satu Mare este un oraș cu o bogăție istorică incontestabilă, căreia i se adaugă un număr impresionant de edificii culturale – muzee, case memoriale, monumente, statui, lăcașuri de cult. În zonă, tradițiile și arta populară sunt păstrate cu sfințenie, fiind unul dintre aspectele reprezentative și cele mai apreciate.

Istorie &

Geografie

Întâia atestare documentară a locului a fost realizată în anul 1150, sub numele de „Zotmar” care devine, ulterior, „Sătmar”. În 1247 aceasta era reședința regelui Ungariei, apoi intră sub ocupația Imperiului Otoman și, mai apoi, a celui Habsburgic. Perioada de dezvoltare industrială și sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial au generat modernizarea și ridicarea regiunii.

 

Satu Mare este municipiul județului omonim și este situat în nord-vestul țării, pe cursul râului Someș. Unitatea geografică predominantă a zonei este câmpia (Câmpia de Vest, Câmpia și Lunca Someșului), urmată de dealuri (Dealurile de Vest și Dealurile Crasnei) și munți (Munții Oașului și Munții Igniș). Cea mai mare altitudine este de 1307 m, în Munții Igniș. Vecinii săi sunt: la nord – Ucraina, la est – Maramureș, la sud – Sălaj, iar la vest – Ungaria.

Știai că...?

  • Construcţia Bisericii cu lanţuri s-a realizat pe parcursul a nouă ani (1793-1802)?

 

  • Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP) Satu Mare este amplasat pe locul unei foste Sinagogi?

 

  • Hotelul „Dacia” a fost ridicat pe locul fostei primării a oraşului Satu Mare?

 

  • Primăria municipiului Satu Mare a fost premiată de către Guinness World Records LTD cu un certificat care atestă implicarea în realizarea celui mai lung maraton ştafetă din lume. Acesta s-a desfășurat pe o perioadă de 14 zile, fără întrerupere, pe o lungime de aproape 3100 km, Satu Mare fiind, de asemenea, străbătut.

 

  • Prefectura Satu Mare este una dintre cele mai înalte clădiri din țară (86,5 m)?
Hai să călătorim puțin

OBIECTIVE TURISTICE DIN SATU MARE

Turnul Pompierilor

Turnul Pompierilor – a fost ridicat în anul 1904 la inițiativa episcopului Gyula Meszlényi, are o înălțime totală de 47 m și o înălțime cursivă de 34 m. Proiectat de Ferencz Dittler și construit de Lajos Vajnay, turnul oferea o vedere panoramică asupra orașului și era folosit pentru supravegherea și prevenirea incendiilor. Astăzi, este un obiectiv turistic popular, vizitat zilnic de aproximativ 50 de persoane.

Inițial, turnul a fost instalat deasupra unui imobil și a servit ca observator pentru supravegherea ordinii publice și depistarea incendiilor până în anul 1900, când a fost demolat pentru a face loc complexului hotelier și de alimentație publică “DACIA”.

Programul de vizitare este zilnic între orele 16:00 și 21:00, cu excepția zilei de luni.

Satu Mare_Turnul Pompierilor

Hotel Dacia

Hotel Daciadenumit inițial Hotel Pannonia, este un important monument istoric situat în Satu Mare. Construcția acestuia a avut loc în perioada 1901-1902, după planurile elaborate de arhitecții Bálint Zoltán și Jámbor Lajos. Cu o arhitectură impresionantă stilul arhitectural Seccession, are o istorie îndelungată, hotelul a fost un simbol al orașului încă de la inaugurare.

Inițial, hotelul a fost conceput pentru a oferi servicii de cazare și ospitalitate de înaltă calitate, fiind un punct de referință pentru turiștii și oaspeții orașului. În decursul timpului, Hotelul Pannonia a fost martorul unor evenimente semnificative din istoria locală.

În prezent, hotelul este cunoscut sub numele de Hotel Dacia și continuă să fie o prezență importantă în peisajul urban al Satu Mareului. Cu o arhitectură impunătoare și servicii modernizate, acest monument istoric atrage atât turiști, cât și localnici, reprezentând o parte integrantă din patrimoniul cultural al orașului Satu Mare.

Satu Mare_Hotel Dacia

Muzeul Județean Satu Mare

Muzeul Județean Satu Mareeste cea mai mare instituție culturală din județ, având în componență 23 de muzee, case memoriale, gospodării țărănești și situri arheologice. A fost fondat în 1891 ca Cercul Kölcsey, iar în 1958 a primit statutul de Muzeu Județean. Sediul administrativ, situat pe Bulevardul Dr. Vasile Lucaciu nr. 21, adăpostește expoziția permanentă și temporară. Clădirea, construită în 1936 ca sediu al Prefecturii, a devenit muzeu în 1984. Colecția arheologică cuprinde obiecte de la mai multe surse, inclusiv colecțiile Cercului Kölcsey și Muzeului Comitatului Satu Mare. Muzeul are și laborator de restaurare și conservare, 3 biblioteci și o editură proprie, iar patrimoniul său însumează 400.000 de obiecte de patrimoniu.

De-a lungul vremii, a avut diverse întrebuințări: prefectură, sediul Consiliului Popular Județean, sediul Comitetului Județean și muzeu. Aici s-au păstrat colecții istorice, etnografice și arheologice.

Satu Mare_Muzeul Județean Satu Mare

Biserica reformată cu lanțuri

Biserica reformată cu lanțuri – este un edificiu religios semnificativ ridicat în secolul al XVIII-lea. Este unul dintre monumentele reprezentative pentru municipiul Satu Mare și face parte din lista oficială a monumentelor istorice din județul Satu Mare. Construcția sa reprezintă o valoare deosebită din punct de vedere istoric și arhitectural în peisajul urban al orașului.

Satu-Mare_Biserica-reformată-cu-lanțuri

Templul Mare

Templul Mareeste un important lăcaș de cult evreiesc, construit între 1889 și 1892 în stil maur. Alături de sinagogă, funcționează și Sinagoga “Saare Tora”, diferită ca stil, fiind în stil baroc.

În prezent, Templul Mare este inclus pe lista monumentelor istorice și găzduiește diverse activități culturale și religioase pentru comunitatea evreiască.

Satu Mare_Templul Mare
Legături interne și externe

Transport - legaturi interne si externe

Satu Mare deține un aeroport, însă acesta are doar curse interne (compania Tarom), către București și una internațională (WizzAir), spre Londra. Cel mai apropiat aeroport care are curse spre mai multe tari din Europa este cel din Cluj-Napoca, aflat la 170 km distanță. Acesta are atât zboruri internaționale, cât și naționale.

 

În cazul în care vrei să ajungi de la București la Satu Mare, poți opta pentru a călători cu trenul. Însă călătoria va fi una lungă, așa că ar fi de recomandat să optezi pentru un loc la cușetă. Din gara CFR Satu Mare pleacă trenuri către majoritatea orașelor și localităților din țară.

 

În cazul în care preferi o variantă mai rapidă, poți opta pentru a te deplasa cu autobuzul/microbuzul. Aici găsești toate informațiile necesare pe acest plan: autogările și stațiile, plecările-sosirile, destinațiile.

 

Dacă vii de la București cu mașina, ruta recomandată este următoarea: București – Brașov – Târgu Mureș – Cluj Napoca – Satu Mare sau București – Pitești – Sibiu – Cluj-Napoca – Satu Mare.

Festivaluri de muzică în Satu Mare

Dacă ești un pasionat al festivalurilor de muzică, în Satu Mare vei găsi unul pe gustul tău, indiferent de stilul de muzică pe care îl preferi. Îți lăsăm în continuare câteva dintre ele, însă trebuie să știi că în fiecare sfârșit de săptămână au loc evenimente pentru toate gusturile.

  • SamFest Jazz – festival muzical, de jazz&blues care reunește atât artiști de pe scena națională, cât și de pe cea internațională. Acesta se desfășoară în perioada 21-23 iunie, în Pasajul Ștefan Ruha, în proximitatea Turnului Pompierilor.

 

Ce mai aștepți?

Vino și bucură-te de muzică, voie bună, oameni faini și locuri magice.

Te ajutăm să-ți organizezi sejurul!

Dacă te gândești să călătorești în România și nu vrei să ratezi cele mai importante locuri, contează pe ajutorul nostru. Noi ne ocupăm de organizare, tu trebuie doar să te relaxezi și să te bucuri de această experiență minunată.